Taler ved overrækkelsen af Byggeriets Klimapriser 2022: 


Byggeriets Klimapriser 2022 uddeles d. 3. maj i København, og her er daglig leder i LOGIK & CO. Balder Johansen på talerlisten. Ifølge Balder Johansen er der stadig meget lang vej til, at byggeri slet ikke belaster kloden. Men han noterer sig også, at Byggeriets Klimapriser viser, at der sker meget på bæredygtighedsfronten.

”Det mest bæredygtige, vi kan gøre, er selvsagt at lade være med at bygge og bevare så meget som muligt af den eksisterende bygningsmasse. Det er ikke realistisk, så det handler om at gøre det, der bygges nu, klar til genanvendelse. Huse og bygninger skal kunne omkalfatres og genanvendes til nyt byggeri,” siger Balder Johansen.

Blandt de nominerede til Byggeriets Klimapriser 2022 er adskillige løsninger med genanvendte materialer, og ifølge Balder viser det, at der sker rigtigt meget på bæredygtighedsfronten i byggeriet.

”Blandt de nominerede er der løsninger, som viser, at byggeriet bevæger sig. Men der er stadig lang vej endnu. Skal vi i mål, kræver det, at branchen fortsætter med at gentænke materialeforbrug, CO2-reduktion og genanvendelse. Vi skal øve os, og det kræver både mod og fornyelse,” siger han.

Byggeriets Klimapriser uddeles hver andet år, hvor de mest bæredygtige produkter og løsninger i byggebranchen hyldes gennem fire priser: Byggeriets Klima-, Energi-, Miljø- og Arbejdsmiljøpris. Priserne skulle oprindeligt have været uddelt til BYGGERI’22 i Fredericia, men grundet høje smittetal i starten af året, blev messen udskudt til 21. til 24. marts 2023.

Arrangørerne af BYGGERI-messen, Danske Byggecentre, har dog valgt at uddele priserne i år d. 3. maj kl. 15.00-18.30, Vandværket, Rabarbervej 2, København NV.

Vende tilbage til gamle materialer
Byggeriet står i dag for 40 pct. af CO2-udledningen i Danmark, hvorfor det er en af de brancher, der skal igennem den mest omfattende grønne omstilling. Ifølge Balder Johansen handler det bl.a. om at genopfinde nogle af de materialer, vi brugte før industrialiseringen.

”Reel bæredygtighed i byggeriet handler om at reducere brugen af materialer som beton, stål og glas til fordel for lokale materialer, som man kender fra før industrialiseringen. Materialer som eksempelvis halm, træfiber og hø,” siger han.

I alt 26 nominerede 
De i alt 26 nominerede til Byggeriets Klima-, Energi-, Miljø- og Arbejdsmiljøpris tæller en række spændende og innovative produkter og løsninger.

Det er et stærkt felt fra branchen, der vurderer og nominerer de indstillede produkter, løsninger og strategier. Nomineringskomitéen består af repræsentanter fra samtlige af byggeriets parter. Se komitéen og læs om de nominerede her.

Byggeriets Klimapris
I kategorien er otte virksomheder nominerede for deres indsats. Her finder man bl.a. investeringer, der væsentligt reducerer CO2-udledningen fra transport og produktion, flisekæber med CO2-reduceret cement samt lim lavet af genanvendt materiale. 

De nominerede er: Daloc Danmark A/S, Superwood A/S, Alfix A/S, Egernsund Wienerberger A/S, Saint-Gobain Danmark A/S, Soudal A/S, Troldtekt A/S og Aalborg Portland A/S.

Byggeriets Energipris
I kategorien er fire virksomheder nominerede for deres indsats. Her finder man et digital låsesystem uden CO2-aftryk fra batterier eller strøm, en energisparende ledhejseport, skift fra PE til armeret dampspærre i husbyggeri samt et specialprodukt til rørisolering.

De nominerede er: ASSA ABLOY Opening Solutions Denmark, Hörmann Danmark A/S, BetaPack A/S og Kingspan Insulation A/S.

Byggeriets Miljøpris
I kategorien er ni produkter og løsninger nominerede. Her finder man bl.a. arbejdstøj lavet af fibre, der er udvundet af bl.a. plastikflasker, injektionsmørtel uden peroxider, ftalatfri akrylfugemasse og en strategisk satsning på at være specialist i radonsikring.

De nominerede er: ENGEL Workwear, Fischer a/s, Frøslev Træ A/S, Jackon Danmark A/S, Svalk Handel ApS, Wedi Gmbh, Dana Lim A/S og Alfix A/S.

Byggeriets Arbejdsmiljøpris
I kategorien er fem virksomheder nominerede. Her finder man bl.a. betontagsten, der er hele 25 pct lettere end de klassiske, knæbeskyttere der mindsker arbejdsskader ved at flytte vægten til skinnebenene, en dør- og vinduesløfter der afhjælper tunge løft ved isætning, samt betonplader hvor vægten er reduceret med 50 kg pr kubikmeter.

De nominerede er: BMI Group Danmark, iTOOLS I/S, MC-Bauchemie Danmark ApS, TimTool samt Xella Danmark A/S.  

For yderligere oplysninger, kontakt
Claus Bendsen, 20263296, claus@thecentral.dk