PRESSEMEDDELELSE
8. april 2022

Nominerede til Byggeriets Klimapriser 2022 sender radon, biocider og peroxcider ud af byggeriet

Nytænkende produkter og løsninger fjerner skadelige stoffer i byggeriet. Det viser et kig på de nominerede til Byggeriets Klimapriser 2022, der uddeles 3. maj i Vandværket, København NV. Der er blandt andet tale om Svanemærket injektionsmørtel uden peroxider, allergivenlig epoxy sealer og træ fri for biocider og tungmetaller.

–De skadelige stoffer har i mange år været på retur i byggeriet, men vi ser en ny generation af produkter og løsninger, der virkelig tager fat om nældens rod. Dem skal vi hylde til Byggeriets Klimapriser 2022. Blandt de nominerede finder man bl.a. en ny type træ til udendørs brug uden tungmetaller og biocider, en smart løsning til nedbringelse af radon i bygninger og Svanemærket injektionsmørtel uden peroxider, siger Palle Thomsen, adm. direktør i Danske Byggecentre, der står bag Byggeriets Klimapriser.

Byggeriets Klimapriser består af fire forskellige priser: Byggeriets Klima-, Energi-, Miljø- og Arbejdsmiljøpris. Priserne blev sidste gang uddelt i 2020 og skulle have været uddelt ifm. med BYGGERI'22 i Fredericia, som grundet corona-situationen blev udskudt til 21. til 24. marts 2023.

Men det er for længe at vente med at uddele priserne, mener arrangørerne af BYGGERImessen, Danske Byggecentre, der derfor uddeler priserne 3. maj i år kl. 15.00-18.30, Vandværket, Rabarbervej 2, København NV.

Skadelige stoffer på retur
Blandt de nominerede til Miljøprisen i år finder man bl.a. produkter og løsninger, der aktivt nedsætter skadelige stoffer i byggeriet.

Frøslev Træ A/S er nomineret for Sature; modificeret nordisk træ til udendørs anvendelse. Sature er helt fri for biocider og tungmetaller og kan efter endt brug genanvendes uden begrænsninger. Modificeringen øger træets styrke og modstandsdygtighed overfor svampeangreb uden at gå på kompromis med miljøet. 

Jackon Danmark A/S er nomineret for løsningen Radon Connect, der sikrer korrekt placering og optimal forbindelse mellem aftræksrør og radonplade, der giver entreprenør og bygherre sikring for, at suglaget virker efter hensigten og kan aktiveres til nedbringelse af radonniveau i bygninger.

Fischer A/S er ligeledes nomineret til Miljøprisen for markedets første Svanemærkede injektionsmørtel uden peroxider. FIS V Zero, som produktet hedder, er ikke klassificeret som farlig og er certificeret med A+ og eurofins guld, der gør at brugeren hverken skal bekymre sig om faresymboler eller sikkerhedsdatablade, samt at affaldshåndtering kan foregå sikkert og problemfrit. 

I alt 26 nominerede
De i alt 26 nominerede til Byggeriets Klima-, Energi-, Miljø- og Arbejdsmiljøpris tæller en række spændende og innovative produkter og løsninger.

Produkter og løsninger, der vurderes og nomineres af et stærkt felt fra branchen. Nomineringskomitéen består af repræsentanter fra samtlige af byggeriets parter. Se komitéen her.

Byggeriets Klimapris
I kategorien er otte virksomheder nominerede for deres indsats. Her finder man bl.a. investeringer, der væsentligt reducerer CO2-udledningen fra transport og produktion, flisekæber med CO2-reduceret cement samt lim lavet af genanvendt materiale.

De nominerede er: Daloc Danmark A/S, Superwood A/S, Alfix A/S, Egernsund Wienerberger A/S, Saint-Gobain Danmark A/S, Soudal A/S, Troldtekt A/S og Aalborg Portland A/S.

Byggeriets Energipris
I kategorien er fire virksomheder nominerede for deres indsats. Her finder man et digitalt låsesystem uden CO2-aftryk fra batterier eller strøm, en energibesparende ledhejseport, skift fra PE til armeret dampspærre i husbyggeri samt et specialprodukt til rørisolering.

De nominerede er: ASSA ABLOY Opening Solutions Denmark, Hörmann Danmark A/S, BetaPack A/S og Kingspan Insulation A/S.

Byggeriets Miljøpris
I kategorien er ni produkter og løsninger nominerede. Her finder man bl.a. arbejdstøj lavet af fibre, der er udvundet af bl.a. plastikflasker, injektionsmørtel uden peroxider, ftalatfri akrylfugemasse og en strategisk satsning på at være specialist i radonsikring.

De nominerede er: ENGEL Workwear, Fischer A/S, Frøslev Træ A/S, Jackon Danmark A/S, Svalk Handel ApS, Wedi Gmbh, Dana Lim A/S og Alfix A/S

Byggeriets Arbejdsmiljøpris
I kategorien er fem virksomheder nominerede. Her finder man bl.a. betontagsten, der er hele 25 pct lettere end de klassiske, knæbeskyttere der mindsker arbejdsskader ved at flytte vægten til skinnebenene, en dør- og vinduesløfter der afhjælper tunge løft ved isætning, samt betonplader hvor vægten er reduceret med 50 kg pr kubikmeter.

De nominerede er: BMI Group Danmark, iTOOLS I/S, MC-Bauchemie Danmark ApS, TimTool samt Xella Danmark A/S.

 

For yderligere oplysninger, kontakt
Adm. dir. Palle Thomsen, Danske Byggecentre, pt@bdb.dk
Claus Bendsen, 20263296, claus@thecentral.dk